Menu Zamknij

Dni otwarte w „Serowarni na Wzgórzu” w Pińczycach

21 i 28 czerwca 2024r. w ramach programu „Aktywne animacje i letnie inspiracje” udaliśmy się z wizytą do Serowarni w Pińczycach, prowadzonej przez Państwo Roksanę i Adama Będkowskich. Serowarnia położona na wzgórzu wśród malowniczych i pachnących ziołami łąk, urzekła nas swoją wyjątkowością oraz bogactwem ekologicznych produktów z mleka krowiego.

Pan Adam z ogromną pasją wprowadził nas w świat produkcji serów, którymi zajmuje się od wielu lat wraz z małżonką. Podczas wykładu mogliśmy: dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat technologii wytwarzania sera, zwiedzić 100-letnią piwniczkę, gdzie odbywa się proces dojrzewania serów, zaczerpnąć inspirację do komponowania deski serów, a także zdegustować je. Co istotne, Pan Adam podczas swoich prelekcji wskazał również na właściwości lecznicze kefirów i jogurtów probiotycznych.

Uczestnicy mieli okazję degustacji znakomitych serów i jogurtu. Jak sami twierdzą, sery Państwa Będkowskich są pełne smaku i charakteru, wykonane z ogromną pasją – absolutnie wyjątkowe. Należy podkreślić, że w bogatej ofercie produktów oprócz mleka, śmietany, jogurtu i kefiru, znajdziemy również sery smakowe z różnymi dodatkami: czarnuszka, suszone pomidory, papryka słodka, chili, Jalapeno, czosnek niedźwiedzi, cebula, zioła, chrzan, pieprz czarny, kminek, kozieradka, szczypior, kurkuma, oliwki, żurawina, orzech włoski i borowiki. Taka różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Państwo Będkowscy to prawdziwi innowatorzy w dziedzinie serowarstwa. Ich produkty to dowód na to, że prawdziwa pasja może przemienić proste składniki w coś absolutnie wyjątkowego i Serowarnia na Wzgórzu w Pińczycach jest tego najlepszym przykładem. Dziękujemy za gościnę i zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Skip to content